De laatste tijd wordt er, vooral aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, veel gesproken over het filteren van honing. Hoe beïnvloedt dit de kwaliteit van honing? Verwijdert het waardevolle voedingsstoffen zoals stuifmeel of propolisdeeltjes?
Tijdens de oogst kunnen er stukjes was, bijenvleugels of zelfs hele bijen in de honing terechtkomen. De meeste imkers hebben dan twee opties: ze gebruiken een eenvoudig dubbel filter om deze deeltjes te verwijderen, of ze verzamelen alle honing in een vat en laten het een paar dagen staan zodat de onzuiverheden naar boven drijven en vervolgens zorgvuldig kunnen worden verwijderd.
Hoe werkt het dubbel filter?
Het eenvoudige dubbel filter dat de meeste imkers gebruiken, heeft twee zeven. De eerste zeef heeft openingen van 1500 tot 2000 micron, bedoeld om grote wasdeeltjes te verwijderen. De tweede, fijnere zeef heeft openingen van 400 tot 800 micron (meestal rond 650 μm). Stuifmeelkorrels zijn gemiddeld ongeveer 25 μm groot, met de meeste tussen 10 en 50 μm, en de grootste tot 100 μm. Dit betekent dat bij gebruik van het gewone dubbele filter het stuifmeel niet uit de honing wordt verwijderd.
Grotere commerciële honingbedrijven gebruiken vaak automatische extractiesystemen, maar zelfs daar zijn de zeven niet kleiner dan 400 μm.
Waarom filteren?
Honing moet tijdens de oogst worden gefilterd om ongewenste deeltjes te verwijderen die fermentatie kunnen veroorzaken. Als honing ongefilterd wordt opgeslagen, drijven lichte deeltjes (zoals was en bijen) naar boven, terwijl zwaardere deeltjes (zoals een spijker van een bijenkast) naar de bodem zakken.
Wanneer wordt stuifmeel echt verwijderd?
Honing bevat veel stuifmeelkorrels afkomstig van planten die de bijen bezoeken. In Griekse honing bijvoorbeeld, bevatten monsters gemiddeld stuifmeel van 10-24 verschillende plantensoorten. De analyse van stuifmeel (melissopalinologie) is cruciaal voor het bepalen van zowel de botanische als geografische herkomst.
Sommige mensen denken dat het verwijderen van stuifmeel gebeurt om allergieën te voorkomen, maar dit klopt niet. De hoeveelheid stuifmeel in honing is zo klein dat het juist kan helpen bij het verminderen van allergische reacties. Het regelmatig eten van Griekse honing uit je eigen regio kan zelfs bijdragen aan het versterken van je weerstand tegen lokale allergenen.
Waarom zou iemand stuifmeel willen verwijderen?
Het verwijderen van stuifmeel wordt meestal niet gedaan, behalve in bepaalde commerciële praktijken. China begon bijvoorbeeld honing te exporteren tegen extreem lage prijzen. Om invoerheffingen te omzeilen, begonnen zij honing extreem te filteren (hyperfiltratie), waarbij alle stuifmeel werd verwijderd. Daarna werd deze honing via derde landen geëxporteerd.
Om alle stuifmeelkorrels te verwijderen, moet honing door filters kleiner dan 10 μm worden geperst. Dit kan alleen door de honing te verhitten (om de viscositeit te verlagen), extra vocht toe te voegen en hoge druk toe te passen. Deze machines staan bekend als “Zero Micron Filtration”.
Een machine die tot onder 5 μm filtert, verwijdert alle sporen van botanische en geografische herkomst. Zo kan honing niet meer worden getraceerd en kan het als “Griekse honing” worden verkocht, zelfs als het dat niet is.
Het gevaar van gemengde honing
Wanneer mengen is toegestaan, kunnen grote verwerkers goedkoop gefilterde Chinese honing mengen met Griekse honing. Omdat de Griekse honing nog wel stuifmeel bevat, zal een analyse uitwijzen dat het product “Grieks” is. In realiteit bevat het vaak goedkope, verwerkte honing die zijn voedingswaarde grotendeels heeft verloren.
Kies voor pure Griekse honing
Om te genieten van alle voordelen van echte honing, kies je het beste voor honing van kleine, lokale imkers. Deze honing is meestal niet verhit, niet overmatig gefilterd en bevat nog alle waardevolle enzymen, antioxidanten en stuifmeel. Zo behoudt het zijn krachtige antioxidatieve werking en natuurlijke smaak.
Griekse honing, vooral van kleinschalige producenten, staat bekend om zijn hoge kwaliteit en rijke smaak. Door te kiezen voor rauwe Griekse honing ondersteun je niet alleen de lokale bijenteelt, maar zorg je er ook voor dat je een puur en eerlijk product op je tafel hebt.
Wil je zelf de pure smaak van authentieke Griekse honing ervaren? Ontdek onze selectie biologische Griekse honing op onze website: Roots & Crops Griekse biologische honing.
Bron: Oreni Meli Blog, bewerkt en geoptimaliseerd voor Griekse honing.